Imelo v ľudovom liečiteľstve

Už v časoch pred Kristom považovali imelo nielen za magickú rastlinu, ale aj ako bežný liek.
Používali ho pri zlyhaniach srdca, závratoch, pri epileptických záchvatoch, liečili ním neplodnosť, hystériu, depresie, horúčky a aj infekcie čriev.

V prírodnej medicíne sa táto rastlina používa aj dnes, v prvom rade pri vysokom krvnom tlaku, pri problémoch so srdcom a pri poruchách krvného obehu.

V domácej lekárničke sa taktiež osvedčilo ako  „čarovná rastlinka”, na posilnenie imunity, stimulovanie metabolizmu a na celkové posilnenie organizmu.

Slizké, lepiace ovocie v tvare guličiek začína dozrievať v decembri, na husto rozvetvených kríkoch. Vyzerajú ako malé biele perličky, v malom množstve obsahujú jedovaté látky, ktoré malou mierou prispievajú v boji proti rakovine.

Z rastliny je najjednoduchšie pripraviť čaj, formou studeného lúhovania – najlepšie je nechať pôsobiť celú noc, tento spôsob sa používa aj pri ostatných slizkých liečivých rastlinách. Pred vypitím si stačí čaj zohriať, nesmie vrieť. Ak by ste chceli vylepšiť chuť alebo zvýšiť účinok, môžete pridať aj iné bylinky, ako napríklad citrónová tráva, povzbudzujúci rozmarín alebo srdce posilňujúci hloh.

„Spomínané bylinky treba pridať k imelu pred zohriatím a nechať 10 minút lúhovať” hovorí odborník. „Je ešte ďalšia možnosť, z nadrobno nakrájaného imela a vysokopercentného alkoholu pripravíme tinktúru. Pomocou pipety z tejto tinktúry nakvapkáme pár kvapiek do pripraveného čaju z citrónovej trávy alebo rozmarínu.”

Páčil sa vám príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.